• +359 (0)2 419 9059

Аrea 52 и уникалната идентичност на парка


30th март 2018

Aко се доверим на градските легенди за хубавите и стилни в интериорно отношение места, ще разберем, че в легендите винаги има доза истина – и това е истината, която връща хората отново там. Разбира се, готините градски локации, в които всички елементи са в хармония няма как да не направят впечатление и да не се запомнят.
Такова място е един наскоро появил се епицентър на забавлението – AREA 52, най-големият батут парк в България, който отвори врати през декември 2017г. и не спира да събира почитатели, дошли да предизвикат гравитацията, да поскачат на батут заедно с децата си, сами, с приятели, или пък дошли да се насладят на някое от другите предизвикателства на това енергично място – космически забивки, бягане по стена, гладиаторски битки, интерактивна стена, скачане на въздушна възглавница, баланс по опънато въже и катерене по маймунски блокчета, подвижни греди и тренировъчна мрежа.

Но как се стигна до създаването на този проект? Кое беше най-трудното предизвикателство в създаването на батут парка?

„Интересното за този проект е, че заданието изискваше от нас да създадем една уникална идентичност на парка – собствена запазена марка, която може да се мултиплицира и в други обекти, както и във франчайз модел. Решихме да работим само с три цвята в интериора, за да могат хората лесно да запомнят интериора му и да го разпознават сред останалите обекти. И когато срещнат комбинацията от оранжево, графит и бяло, да направят асоциация и да си кажат – тези три цвята са тук, значи и Area 52 е тук”, разказва архитект Деница Княжевич, която използва професионален опит в архитектурата и интериорния дизайн, за да създаде отличителната визия на парка и всички елементи в нея.

Концепцията, разбира се идва от заигравката с името на Зона 51 в САЩ (американски свръхсекретен военен полигон, официално ползван за проектиране, създаване и пробни полети с нови летателни апарати, но реално спечелил си славата на мястото, където НАСА държи извънземните.). Всеки от избраните цветове въздейства психологически и кореспондира с разпознавам космически елемент – ярко оранжевото е препратка към планетата Марс, тъмното космическо сиво символизира безкрая на Космоса и бялото – светлината на слънцето и звездите.
Паркът се простира на площ от 1500кв.м. на ниво 0 в Sofia RIng Mall и разполага с кафене за 50 души. Интериорът на AREA 52 Cafe е модерен, артистичен и изчистен.
В Area 52 архитектурата и интериорният дизайн са много тясно обвързани помежду си. Архитектурната работа е съвсем скромна и целта е да се пригоди едно помещение за съответната цел, като в него се отделят три зони – зона кафене, зона рецепция, зона инструктаж и няколко помещения за обслужване на посетителите на парка. Останалата работа по завършването на проекта е предимно интериорна – избор на настилките, избор на правилните осветителни тела и на правилното обзавеждане.
Стенните декорации на батут парка потaпят посетителите в абстрактно илюстрирано пространство, специално създадено за зоната, в което от почти всеки ъгъл може да ги изненадат дружелюбни роботи и ракети.
Видимите инсталации в комбинация с бетоновите колони и тавани, подчертават концепцията за космическо-технологично изживяване, а високотехнологичните настилки подсказват за най-новите технологии при материалите.

Най-важният технически аспект от работата по AREA 52 e правилният избор именно на материалите. Основен елемент са настилките, за изборът на които се изисква да се познават много добре всички компоненти на материала; да се знаят отделните слоеве и рейтингът против подхлъзване на повърхностния слой. В България няма приет стандарт за него (в Европа – също), затова нашият архитектурен екип работи с доказан немски стандарт. Той ни дава възможност за адекватен избор на съответната настилка в зависимост от предназначението и особеностите на даденото място, както и ни гарантира безпроблемна и безопасна експлоатация от посетителите.
Друг важен момент е правилният избор на осветлението. То трябва да бъде достатъчно силно, за да позволи добрата ориентация на посетителите и предотврати евентуални инциденти, но в същото време трябва да бъде добре регулирана и димирана, за да не ги заслепява.
Целият проект е създаден и реализиран за период от два месеца и половина.

 

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Свързани проекти